Meridianele Ortodoxiei - Manastirea Marea Lavra, Sf. Munte Athos

E-mail Print PDF

Sfânta Mănăstire Marea Lavra, cea dintâi în ierarhia celor douăzeci de Mănăstiri athonite, se află în extremitatea de nord-est a Peninsulei Athonite. Întemeietorul ei a fost Cuviosul Atanasie Athonitul, originar din Trapezunt. Acesta este considerat și ca întemeietor al monahismului de obște (chinovial) la Sfântul Munte. În consecință, Mănăstirea Marea Lavră este socotită punctul de plecare al monahismului la Athos (anul 963).

Atanasie, dascăl la Constantinopole, s-a dus la Athos ca pustnic în anul 957. Era prieten personal al generalului Nichifor Focas. Când Nichifor Focas a ajuns împărat, Lavra a devenit Mănăstire împărătească și a primit donații bogate și scutiri de impozite. Marea Lavră, așa cum a fost numită Mănăstirea, a urmat organizarea marilor mănăstiri chinoviale, fapt care a provocat împotrivirea pustnicilor tradiționaliști de la Athos. Succesorul lui Focas, împăratul Ioan Tsimiskes, a iscălit în anul 972 faimosul act numit „Tragos” (Numele vine de la faptul că este scris pe piele de țap: tragos = țap), cel dintâi Tipicon al Sfântului Munte, care rânduiește un regim de coexistență al sistemului anahoretic cu cel chinovial. Lavra a fost cea dintâi mare chinovie de la Athos, cu aproape optzeci de monahi.

Chiparosul Sf. Athanasie Athonitul, ctitorul manastirii

În veacul al XI-lea numărul monahilor avea să ajungă la șapte sute. Acest mare complex monahal, înconjurat de ziduri puternice, este alcătuit din biserica mare, aghiasmatarul, trapeza, bucătăria, brutăria, cămara cu vasul pentru untdelemn, muzeul, cămara de veșminte, infirmeria și biblioteca.
În incintă se află, de asemenea, două mari biserici, Maica Domnului Cucuzelisa (numele este dat după Sfântul Ioan Cucuzel, monah al acestei Mănăstiri) și Sfântul Mihail al Synadelor Frigiei.

Pe cele trei aripi care înconjoară complexul se găsesc chiliile monahilor, casele de oaspeți, paraclisuri ș.a. Arsanaua Mănăstirii se află în micul port fortificat Mandraki. Catholiconul Mănăstirii Lavra, închinat Cuviosului Atanasie Athonitul, a început a fi zidit în anul 963 în formă de cruce înscrisă cu turlă sprijinită pe patru capitele cubice. S-a creat astfel un nou tip arhitectonic, numit cruce înscrisă de tip athonit, care, din epoca medio-bizantină și până în cea post-bizantină, cunoaște o mare răspândire nu numai la Mănăstirile Sfântului Munte, dar și în Balcani.

În anul 1535 catholiconul Mănăstirii este pictat de către cunoscutul pictor cretan Teofan Sterlitsa sau Batha, monah al Lavrei, care pictase mai înainte la Meteore. Ca reprezentant al „Școlii cretane”, el își extrage modelele din operele pictorilor cretani din veacul al XV-lea, adaptând cu mare succes dispunerea compozițiilor la suprafețele mari ale catholiconului. În afară de catholicon, Teofan, împreună cu cei doi fii ai săi, a mai împodobit cu pictură și trapeza Mănăstirii precum și o parte din cămara de untdelemn și din bucătărie.

Printre odoarele de mult pret ale Manastirii Marea Lavra amintim icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului "Cucuzelita" despre care se cunoaste aceasta intamplare petrecuta in fata ei cu Sf. Ioan Cucuzel:

Odată, cântând Acatistul Maicii Domnului, vineri spre sâmbătă, după Priveghere s-a așezat puțin în strana din dreapta icoanei Maicii Domnului. Pe când era cuprins de somn, o vede pe Maica Domnului înaintea lui, care îi spune:

- Bucură-te și tu Ioane. Cântă-mi, căci eu nu te voi lăsa!

În același timp, i-a pus în mână un galben și s-a făcut nevăzută.

Deșteptându-se, Ioan a văzut plin de bucurie că în mâna lui se afla galbenul dat de Maica Domnului. Lacrimi de bucurie și de recunoștință curgeau din ochii lui pentru marea milostivire a Maicii lui Dumnezeu. Apoi, galbenul primit l-a atârnat la icoana Maicii Domnului, în fața căreia cântase Acatistul. De la acea icoană și de la acel galben se fac până în ziua de astăzi multe minuni.

Tot in Manastirea Marea Lavra se mai gaseste si o alta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului numita "Econoama" despre care se stie urmatoarea minune petrecuta cu Sf. Athanasie Athonitul:

Într-un timp, înmulțindu-se numărul fraților, s-au terminat toate alimentele și nu mai aveau cu ce se hrăni. Sfântul Athanasie, fiind foarte mâhnit, și-a luat toiagul și a pornit pe cărare spre Kareia, voind să anunțe conducerea Sfântului Munte că nu mai poate să asigure hrană fraților. După două ore de mers s-a așezat pe o piatră să se odihnească. Când s-a ridicat să plece mai departe, vede o femeie venind în întâmpinarea lui.

Vazand femeia, sfantul i-a spus:
- Ce-i cu tine, femeie, aici, pe munte?
Femeia i-a raspuns, zicand:
- Eu nu sunt o femeie oarecare, eu sunt Maica Domnului.
Sfantul nu a crezut minunii, alegand a pune aceasta aratare pe seama diavolului, care de multe ori se arata in chip mincinos marilor nevoitori, spre a-i insela si a-i pierde.
Maica Domnului, privind la el, i-a spus:
- Ce ai in mana?
Sfantul a raspuns, zicand:
- Toiagul.

Spre a-i adeveri minunea si a-l incredinta de binecuvantarea ei, Maica Domului i-a spus sfantului sa faca cruce peste piatra si sa loveasca cu toiagul in stanca de langa el. In acel moment, din acea stanca a tasnit apa curata, dulce si rece. Pana astazi, locul este cunoscut sub denumirea de “Izvorul Sfantului Atanasie”, iar apa ce curge din el se numeste “Aghiasma Sfantului Atanasie”.

Maica Domnului a zis sfantului Atanasie:
- Eu sunt econoama manastirii, eu va port de grija.

Umilindu-se sfantul, ceru binecuvantare Maicii Domnului si se intoarse la manastire.

Intors la manastire, Maica Domnului l-a intampinat langa chiliile cele vechi, aratandu-i sa intre in pivnita cea mare a manastirii. Coborand treptele pivnitei, sfantul gasi vasele si lazile pline cu alimente: masline, branza, ulei si cereale.

De la aceasta mare minune si pana in zilele noastre Manastirea Marea Lavra nu are econom, economul manastirii fiind Maica Domnului insasi.

Manastirea Marea Lavra mai pastreaza si urmatoarele odoare de mult pret: o bucata din lemnul Sfintei Cruci, capul Sf. Vasile cel Mare, o mana a Sf. Ioan Gura de Aur, o mana a Sf. Apostol Andrei cel intai chemat, capul Sf. Ioan Cucuzel si multe alte sfinte moaste.

Facebook

Contact

Manastirea Adormirea Maicii Domnului Bucuresti

  • Adresa: Str. Televiziunii, nr. 13, sector 6
  • Email: amdmamd@yahoo.com
  • Telefon: 0784.291.624