Manastirea Xiropotamu, Sf. Munte Athos aflata sub ocrotirea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia

E-mail Print PDF

Mănăstirea Xeropotamu este situată la jumătatea drumului dintre Dafne și Kareia, fiind închinată Sfinților 40 de Mucenici. A fost ctitorită de împărații Constantin al VI-lea (913-959) și Roman I Lecapenul (920-944). Tradiția spune că întemeietor al mănăstirii a fost Sfântul Pavel Xeropotamiteanul, care a fost fiu de împărat si care a ctitorit Manastirea Sf. Pavel. Denumirea de Xeropotamu a luat-o de la locul din apropiere, unde s-a nevoit Sfântul Pavel și care se numește „Xeropotamul", adică „pârâul sec".

Manastirea Xiropotamu

 Se spune în viața Sfântului Pavel că, atunci când a venit în mănăstire și a cerut să fie făcut călugăr, starețul i-a spus: „Când îți va sta pieptenul în barbă , atunci te voi face călugăr", căci Sfântul Pavel era spân (în Sfântul Munte este interzisă închinovierea tinerilor fără barbă). Atunci sfântul, luând un pieptene, l-a înfipt în pielea obrazului, zicând starețului: „Iată că îmi stă pieptenul în barbă!". Văzând starețul dragostea lui pentru Dumnezeu și cunoscând cu duhul că va fi mare, l-a primit și l-a călugărit.

Sf. Pavel Xiropotamitul intemeietorul Manastirilor Xiropotamu si Sf. Pavel

În această mănăstire, s-a întâmplat o uimitoare minune atunci când au venit cruciații trimiși de papa de la Roma și au cerut călugărilor să slujească cu preoții catolici și să-l pomenească pe papă la slujbe. O parte din preoții mănăstirii, fiind mai fricoși și uitând de mucenicii care au răbdat chinuri pentru Hristos, au acceptat să slujească cu catolicii. În momentul în care slujeau Liturghia într-un paraclis al mănăstirii, s-a surpat bolta Sfântului Altar și, căzând peste ei i-a ucis, atât pe catolici, cât și pe ortodocși. Până în momentul de față, paraclisul nu a mai fost reparat, fiind lăsat în ruină, drept mărturie pentru minunea care s-a făcut.

Cea mai mare bucata din Lemnul Sf. Cruci aflata in Manastirea Xiropotamu

În fiecare an, la prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici (hramul mănăstirii), în timpul Sfintei Liturghii creșteau în jurul Sfântului Altar 40 de ciuperci, care se luau și se împărțeau credincioșilor ca binecuvântare. Din anul când s-a slujit cu catolicii, ciupercile nu au mai răsărit niciodată.

In manastire se pastraza Sfinte Moaste de la ale sfintilor: 40 de Mucenici din Sevastia, Procopie, Auxentie, Ignatie Teoforul, Grigorie, Mercurie, Panteleimon, Andrei Criteanul, Ioasaf imparatul Indiei, Haralambie, Nil Izvoratorul de Mir, Ioan cel Milostiv, Fotini Samarineanca, Ioan Gura de Aur si Vasilie cel Mare. Obiectul cel mai de pret al Manastirii este cea mai mare bucata din Lemnul Sfintei Cruci care a fost daruita manastirii de imparatul Roman I Lecapinos. O parte verticala are 31 cm iar partea orizontala este de 16 cm  si groasa de 2,5 cm pe care se vede gaura in care a fost cuiul batut.

Portul Sf. Munte Athos, Dafne, vazut de la Manastirea Xiropotamu

Voievozii și boierii români, care au contribuit la refacerea și întreținerea mănăstirii au fost: Neagoe Basarab, Vlad Vintilă, Alexandru Coconul, vameșul Păun, postelnicul Ioan, negustorul brașovean Radu. Cu sprijinul lui Alexandru Lăpușneanu și a doamnei Ruxandra a fost renovată și pictată biserica mare. Pe ușile sculptate, se văd stemele Moldovei și țării Românești.

Facebook

Contact

Manastirea Adormirea Maicii Domnului Bucuresti

  • Adresa: Str. Televiziunii, nr. 13, sector 6
  • Email: amdmamd@yahoo.com
  • Telefon: 0784.291.624