Manastirea Caracalu, Sf. Munte Athos - Casa cea pamanteasca a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

E-mail Print PDF

Mănăstirea Caracalu se află între Mănăstirile Marea Lavră şi Iviron, la altitudinea de 200 de metri de la nivelul mării şi la o distanţă de trei ore de mers de Careia, capitala Sfantului Munte. Este cea de-a unsprezecea manastire in ierarhia Sf. Munte Athos.

Manastirea Caracalu - Vedere exterioara

Pogtrivit tradiţiei, a fost întemeiată de Caracala, împăratul Romei, fără a lipsi însă şi alte variante. Este posibil ca numele să provină de la expresia turcă „kara kale”, care înseamnă „fortăreaţă neagră”, sau „kara kule”, care înseamnă „turn negru”. Potrivit altei istorisiri un monah, boierul Nicolae Karakallos, a întemeiat Mănăstirea în perioada împăratului bizantin Roman al IV-lea Diogenes (1068-1071) pe locul în care se găsea iniţial un mic aşezământ monahal.

Intrarea in Manastirea Caracalu

În secolul al XVI-lea, mănăstirea a fost distrusă de către pirați. Voievodul Moldovei, Petra Rareș, a răscumpărat de la turci toate metoacele pe care aceștia le răpiseră și a refăcut mănăstirea, dimpreună cu biserica mare. Turcii au dat voie să se refacă mănăstirea, dar cu condiția să nu fie mai mare decât fusese înainte. De aceea Mănăstirea Caracalu are incinta foarte mică. Zidirea ei s-a făcut în felul următor:

Curtea interioara a Manastirii Caracalu

Petru Rareș, voievodul Moldovei, a trimis pe unul din spătarii săi de încredere la Sfântul Munte zicându-i: „Să mergi la Sfântul Munte și să zidești Mănăstirea Caracalu". Și dându-i aur din destul l-a slobozit pentru a împlini porunca.

Ajungând spătarul Petru, căci așa îi era numele, la Sfântul Munte și văzând sărăcia în care erau mănăstirile a început să facă milostenie. Dând în dreapta și în stânga, aurul s-a împuținat. Atunci s-a apucat și a făcut mai întâi arsanaua mănăstirii, zidindu-i un turn înalt de pază. Apoi s-a apucat de refacerea mănăstirii, dar aurul s-a terminat în curând, lucrările fiind doar la jumătate. Aflând voievodul Moldovei de cele întâmplate, i-a trimis răspuns spătarului, zicându-i: „Eu ți-am dat aur din destul; dacă nu vei termina mănăstirea, unde îți stau picioarele acolo îți va sta și capul!".

Interiorul katholikonului Manastirii Caracalu

Auzind spătarul acest cuvânt s-a înfricoșat și, trimițând răspuns în Moldova, a poruncit să i se vândă moșiile iar aurul să-i fie trimis în Sfântul Munte. Făcând așa a reușit să termine mănăstirea, după care a rămas și el în mănăstire primind haina monahală sub numele de Pahomie.

Se spune că și Petru Rareș înainte de moarte s-a tuns în călugărie, luând și el tot numele de Pahomie.

În pridvorul bisericii mari al mănăstirii, în partea stângă se află pictați voievodul Petru Rareș și boierul Petru, fiind amândoi îmbrăcați în haine călugărești, în biserică, la iconostasul din dreapta se află icoana Sfinților Apostoli Petru și Pavel, icoană făcătoare de minuni.

Icoana facatoare de minuni a Sf. Apostoli Petru si Pavel

Printre multele odoare Mănăstirea Caracalu are o bucată din Lemnul Sfintei Cruci, capul Sfântului Apostol Vartolomeu, părticele de la Sfântul Mucenic Mercurie, Sfântul Ioan cel Milostiv, Sfântul Mucenic Pantelimon și de la mulți alți sfinți.

Trapeza Manastirii Caracalu plina de pelerini la ceas de mare sarbatoare

Biserica mare de astăzi (catholiconul), zidită între anii 1548-1563 şi pictată în anul 1716, este închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sărbătoriti pe 29 iunie / 12 iulie. Mănăstirea are şapte paraclisuri, patru Chilii în Careia şi paisprezece în pădurea de la miazănoapte de ea.

Facebook

Contact

Manastirea Adormirea Maicii Domnului Bucuresti

  • Adresa: Str. Televiziunii, nr. 13, sector 6
  • Email: amdmamd@yahoo.com
  • Telefon: 0784.291.624