Din minunile Sf. Ioan Iacob Romanul de la Hozeva

E-mail Print PDF

- În anul 1986 de Sfânta Înviere, au venit la Sfintele Locuri mulţi închinători greci. O femeie din Creta a dat părintelui stareţ Amfilohie o linguriţă de aur şi a spus:
O femeie, care a vizitat Sfintele Locuri şi mânăstirea Hozeva, a rămas cu multă evlavie la sfinţii de aici. Femeia s-a îmbolnăvit greu şi doctorii n-au putut face nimica şi era gata să moară, sta nemişcată, nu mai vorbea, cu ochii închişi şi toţi aşteptau să-şi dea sufletul. Deodată se deşteaptă, deschide ochii şi începe să vorbească şi spune: am văzut un preot cu Sfântul Potir în mână şi mi-a spus să fac Cruce şi s-a atins cu linguriţa de limba mea şi mi-a spus: eu sunt Ioan Iacob Hozevitul şi s-a făcut nevăzut. Femeia era sănătoasă. De bucurie a comandat o linguriţă de aur şi a trimis-o ca mulţumire Sfântului.

- Un preot grec, care a ajutat la transportul Moaştelor Sfântului Ioan de la Peştera Sfânta Ana în mânăstire, a spus următoarele: o persoană a tăiat 3 fire de păr de la Sfântul Ioan ca să  le aibe de blagoslovenie. I s-a arătat Sfântul Ioan şi i-a zis să pună la loc firele de păr căci îi trebuiesc. Persoana respectivă a pus firele de păr la loc. Se crede că persoana în cauză este chiar preotul, dar a spus de altă persoană.

- În anul 1965 s-a îmbolnăvit stareţul, Părintele Amfilohie, şi a intrat în spital. Aici la mânăstire a venit un preot sârb, care nu ştie citi bine greceşte şi el are grijă de mânăstire şi de Biserică căci nu este altul, ceilaiţi sunt bătrâni. El aprindea şi candelele şi tămâiază. Odată sau de două ori nu a tămâiat după ce a aprins candelele. I s-a arătat Sfântul Ioan şi i-a zis: de ce nu tămâiezi în Biserică? De atunci, este atent să tămâieze regulat.

- După ce a murit Părintele Ioan Iacob, maica Galina din Ierihon, îl pomenea în rugăciunile ei împreună cu alţi răposaţi trecuţi în pomelnicul ei. După un timp a citit nişte scrisori de ale părintelui Ioan, în care era multă râvnă pentru credinţa ortodoxă şi pentru calendarul vechi, după care maicii Galina nu i-a plăcut şi l-a şters din pomelnic. După un timp oarecare, apare în vis Părintele Ioan şi îi zice: ce rău ţi-am făcut, de ce nu mă pomeneşti? După aceia maica Galina, iar l-a pomenit până la moartea ei.

 - O persoană cu numele Marina Fecioara, fiind la studii la Ierusalim, venea de la Mânăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul, unde se mărturisea la un părinte compatriot de-al ei. În 1988, cu trei săptămâni înainte de Înviere, într-o noapte a visat că era înăuntrul Bisericii Sfântulut Mormânt, şedea pe o bancă şi citea pe nişte hârtii, pe care le găsise acolo. Deodată vede un călugăr lângă ea, care îi zice: „acele nume pe care le pomeneşti sunt persoane care au făcut păcate în Biserică. Dar este Părintele Ioan Hozevitul, om bun cu frica lui Dumnezeu, care a făcut voia lui Dumnezeu, eu îl cunosc, s-a sfinţit, este sfânt. Atunci Marina a răspuns: „da, îl ştiu, este la Hozeva“ şi îndată a dispărut. Şi zice Marina: eu când mă închinam în Biserică, nu sărutam racla cu Sfintele Moaşte, de aceea m-a încredinţat că cu adevărat a fost Sfânt şi de atunci, de câte ori mă închin sărut şi racla cu Sfintele Moaşte şi îl rog cu credinţă şi îmi ajută la toate greuăţile mele. Sfinte Ioane, ajută la toată lumea.

- În anul 1988, la 8 septembrie, cu aranjamentul sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, a rămas Părintele ieromonah Grigore, deoarece egumenul era plecat în Grecia. Toate treburile le-a făcut foarte bine şi a fost mulţumită toată lumea.
A doua noapte după praznic, Părintele Grigore, în vis se afla lângă racla cu Moaştele Sfântului Ioan. Deodată Părintele Grigore vede pe Sfântul Ioan în piciore în afară de raclă şi îl întreabă: ce faci părinte? Sfântul Ioan îi răspunde: bine. Atunci Părintele Grigore se pleacă, îi face metanie, zice blagosloviţi şi îi sărută mâna. Sfântul zice: Domnul să te blagoslovească, îi face semnul Crucii deasupra capului şi îi sărută mâna. Când se ridică Părintele Grigore, nu-l mai vede, dar se uită în raclă şi îl vede culcat cum era şi mai înainte. Aceasta a fost un semn că Sfântul Ioan a fost mulţumit de modul cum a fost aranjamentul la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului.

- În Miercurea Patimilor din anul 1989, au venit la Moaştele Sfântului Ioan mulţi credincioşi din toată lumea. A venit şi o familie din Grecia, dar femeia avea duh necurat. Femeia s-a apropiat de sicriul cu Sfintele Moaşte, dar dracul a trântit-o jos la pământ şi a strigat puternic: „Ioane, mă arzi, Ioane mă arzi“ şi a ieşit din femeie, care s-a ridicat, s-a închinat la Moaştele Sfântului Ioan şi a plecat liniştită. Când egumenul mânăstirii Gheorghe Hozevitul, i-a spus Patriarhului Diodor această minune, era de faţă şi un arhiereu bătrân care fusese prieten cu Sfântul Ioan. Patriarhul a zis: „eu îl cunosc demult, el era Sfânt de când trăia“. Tot aşa a spus şi arhiereul: „şi eu îl cunosc bine, el este Sfânt de când trăia“. Şi cu alte ocazii, când a fost vorba de Sfântul Ioan, Patriarhul a spus că el îl cunoaşte că este Sfânt de cănd era în viaţă.

Facebook

Contact

Manastirea Adormirea Maicii Domnului Bucuresti

  • Adresa: Str. Televiziunii, nr. 13, sector 6
  • Email: amdmamd@yahoo.com
  • Telefon: 0784.291.624